Genom radiovågor och samhällsengagemang – en resa i kommunikationens tjänst

Med ett brinnande intresse för kommunikation och samhällsfrågor har Jeanette sedan gymnasietiden gått från att sända radio i skolkorridorerna till att bli konsult inom kommunikation. Hennes drivkraft är en ständig vilja att lära och att ha roligt, vilket avspeglar sig både i jobbet och privat.
Jeanette Ögren Viklund har ett brinnande intresse för kommunikation och samhällsfrågor.

Hej Jeanette, berätta kort om varför du jobbar med det du gör och hur hamnade du här?

Jag har ett stort intresse för kommunikation och brinner för samhällsfrågor. Redan i gymnasiet sände jag radio från skolkorridorerna, vilket sedan ledde till ett ungdomsprogram på Sveriges radio. Studierna tog mig vidare till Kalix folkhögskolas radioutbildning och Mittuniversitetet, där jag studerade statsvetenskap. Jag studerade också journalistik i USA i Seattle och i Los Angeles. När jag återvände till Sverige 2001 började jag jobba på Sveriges Radio Norrbotten med nyheter och samhällsfrågor i olika roller. Det ledde mig så småningom in på kommunikatörsyrket i offentlig sektor. Jag har jobbat i Region Norrbotten och Piteå kommun innan jag anställdes av Lyssnen så sent som i mars i år. Vi tre som är konsulter på Lyssnen är gamla kollegor från en tidigare arbetsplats så det kändes självklart att tacka ja, när erbjudandet kom.

Vad drivs du av och vad är det bästa med ditt jobb? 

Jag drivs av vilja att lära mig nya saker. Jag uppskattar samarbetet som blir när man jobbar nära chefer eller projektledare där vi tillsammans arbetar mot gemensamma mål. Sen tror jag att det är avgörande att ha roligt på jobbet. En princip för mig är att det ska vara mer bra än dåligt på jobbet, med tanke på all tid vi spenderar där.

Hur håller du dig uppdaterad med trender och förändringar inom kommunikationsområdet?

Jag har genom åren varit aktiv i kommunikatörsnätverk och jag följer regelbundet olika branschforum. Jag är dessutom en stor konsument av media. Jag läser, lyssnar och tittar på nyheterna flera gånger om dagen. Sen försöker jag följa med i utvecklingen genom att delta i utbildningar, föreläsningar och annat. Jag genom åren haft tur som haft chefer som sett vikten av att ge möjlighet till löpande fortbildning inom yrkesområdet.

Vilka råd skulle du ge till någon som vill börja arbeta inom kommunikationsyrket?

Jag tror att det är viktigt att vara nyfiken, vilja lära sig nya saker och att ha ett samhällsintresse. Man måste nog också vara en lagspelare för kommunikation är inget ensamarbete, utan det måste ske i nära samarbete med den verksamhet man företräder. Förståelse för sammanhang och helheter är också värdefullt.

Ni ska starta en ny podd, berätta om vart den idéen kommer ifrån?

Min man har frågat mig under helgen om jag inte borde göra podd, eftersom jag har bakgrund i radiovärlden. Jag presenterade idén för mina kollegor på måndagen och fick snabbt klartecken om att köra igång. Lyssnen är en liten organisation där man effektivt kan driva sina idéer framåt vilket jag uppskattar.

Vad vill ni uppnå med podden? 

Med podden strävar vi efter att skapa intressanta samtal med inspirerande personer. Vi vill erbjuda en plattform där vi kan utforska och utveckla tankar och idéer utan att begränsas av snäva medieramar. Podden ska vara lättsam men ändå ifrågasättande, och vi ser fram emot att möta spännande personer från Norrbotten och utforska ämnen relaterade till kommunikation.

Vad gör du utanför jobbet?

När jag är ledig tillbringar jag gärna tid i naturen med familj och vänner. Jag promenerar med min hund, paddlar kajak, åker skidor eller kör skoter- allt efter årstid. Jag är också med i en bokklubb där vi delar tankar och upplevelser från både böcker och livet. 

Text och foto: Mira Malou Hagman