En nyhet är som ett pussel

I en tid där desinformation och falska nyheter sprids lättare än någonsin är det allt viktigare att modiga och viktiga berättelser får höras. Våga prata med media och ge din bild av en händelse.
Bild från Pixabay.

I Sverige är rätten att få skriva och uttrycka sig fritt så viktig att två av Sveriges fyra grundlagar handlar om det, tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen.

När du tar del av en nyhet är det viktigt att komma ihåg att en nyhet sällan är svart eller vit. I stället kan den ses som ett pussel, där varje perspektiv och varje nyans ger perspektiv av vad som har hänt.

– Ju fler pusselbitar som ligger på bordet, desto tydligare blir bilden av en händelse, säger Jeanette Ögren Viklund, som är kommunikationskonsult på Lyssnen och har en bakgrund som journalist.

Genom att vara medveten om vem som får komma till tals kan du som läsare bli mer kritisk och analytisk av ditt nyhetsflöde. Ju fler som uttalar sig skapas en mer nyanserad bild och mer öppenhet.

– Det är viktigt att uppmuntra till att våga prata med media och dela sina berättelser. Varje röst bidrar till att skapa en mer komplett bild av verkligheten, säger Jeanette Ögren Viklund, kommunikationskonsult på Lyssnen.